Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2024

Gösterim: 43

TÜB 23. Üst Kurul Toplantısı, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar Başkanlığında Gerçekleştirildi

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 23. Üst Kurul Toplantısı, Sayın Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında gerçekleştirildi. Özvar’a TÜB 23. Üst Kurul Toplantısı’nda, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman eşlik etti.

Sezai Karakoç Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ve Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Boz’un ev sahipliğini üstlendiği toplantıya TÜB Üst Kurul Dönem Başkanı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Kırklareli Üniversitesi Rektör  Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Aka, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu, TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras ve basın mensupları katıldı.

Yükseköğretimin son yıllarda ciddi ilerleme gösterdiğini belirten Özvar, "Bugün ülke olarak 208 üniversiteye, yaklaşık 185 bin akademisyene ve 4 milyonu örgün eğitimde olmak üzere 7 milyonun üzerinde öğrenciye sahibiz. Bu veriler, sahip olduğumuz güçlü kapasitenin açık göstergesidir" şeklinde konuştu.  

Özvar, üniversiteleri kalite süreçlerine uyum sağlamaları yönünde teşvik etmeyi sürdüreceklerini de dile getirdi. Kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen, çeşitliliği teşvik eden, ülkenin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi artırarak üniversite-sektör işbirliği modellerini destekleyen, ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, evrensel düzeyde geleceğe yön veren, yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi oluşturmak istediklerini anlatan Özvar, "Üniversitelerimizin bilimsel üretim ve eğitim faaliyetleri anlamında evrensel özelliklerini korumasına fevkalade önem veriyoruz. Bunun yanında ekonomik, sosyal, kültürel ve beşeri kaynaklarımızı geliştirmek ve bilimsel üretkenliği artırmak adına ülkemizin özelliklerine uygun misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma modellerini geliştiriyor ve uyguluyoruz. Üniversitelerimizin tek tipleşmesinin önüne geçecek ve güçlü yanlarını ön plana çıkaracak projelere ağırlık veriyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yeni açılacak programlarla ilgili bilgi veren Özvar, "İstihdam açısından öne çıkan alanlarda yeni programlar açıyoruz. Bunlar arasında yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojilere yönelik olanlar özellikle öne çıkmaktadır. Bu alanlarda yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığı görülmektedir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Yazılım Geliştirme, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Veri Bilimi ve Analitiği ve Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi alanları açılacaktır." dedi.

Özvar, Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın YÖK ve üniversiteler için kritik ve stratejik bir hedef olduğunu belirtti. Türk üniversitelerinde 198 ülkeden yaklaşık 350 bin uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Özvar, "Ülkemiz dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girerek küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Dünyanın dört bir yanından gelen bu öğrenciler, ülkemizde barış ve huzur içinde eğitim hayatlarını sürdürebilmektedir. Daha nitelikli ve daha fazla sayıda uluslararası öğrenciyi Türkiye'ye çekmek amacıyla Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak Türkiye Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavı'nın (TR-YÖS) uygulanacağı ülke sayısını 52'ye, sınav merkezi sayısını ise 78'e çıkardık. Yükseköğretim Kurulu olarak, bu sınavın en iyi şekilde gerçekleştirilmesine ve ülkemize gelen öğrencilerin kalitesinin artırılmasına büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Sayın Özvar, dünya üniversiteleri sıralamasında Türkiye'den ilk 1000'e giren yükseköğretim kurumlarının 10'dan 11'e yükseldiğini anımsatarak, ilk 500'e 10 üniversiteyi sokmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

TÜB Toplantı gündeminde, Trakya Üniversiteler Birliğinin tanıtımı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dönem Başkanlığında gerçekleştirilen akademik, bilimsel, kültürel ve sportif etkinliklerin sunumu, TÜB Alt Kurul ve Alt Çalışma Gruplarının raporları ile 24. Üst Kurul ve 24. Alt Kurul toplantılarının takvimlerinin görüşülmesi yer aldı.

Trakya Üniversiteler Birliğinin (TÜB) 23. Üst Kurul Toplantısı karşılıklı görüş ve önerilerin paylaşılması ile tamamlandı.